fbpx

Tannregulering for voksne På Ryen i Oslo

Alle voksne er velkommen til konsultasjon hos oss på Ryen. Vi finner tannreguleringen som passer for deg.
Bestill timeSe priser

Kan voksne ha tannregulering?

Det er ingen aldergrense for kjeveortopedisk behandling med tannregulering. De aller fleste som ønsker det, kan ha en eller annen form for tannregulering.

Eksempler på kjeveortopediske behandlinger hos voksne

1

Trangstilling/uregelmessig tannstilling

2

Oppretting av tenner for å lage plass til implantat og/eller bro

3

Korrigering av fortannstilling og bitt før man restaurerer med porselenskroner og/eller porselenslaminater

4

«Sette på plass» tenner som har vandret som et resultat av tannkjøttsykdom (gir HELFO ref)

5

Manglende tannanlegg- tap av melketenner i voksen alder

6

Tannregulering i kombinasjon med kjevekirurgi (gir HELFO ref)

7

Markert (patologisk) tannslitasje hvor man trenger å heve bittet for å få plass til kronerestaureringer

Bestill time

Interessert i tannregulering for voksne? Bestill time i dag.

Forventninger og mål

Det er forskjell på behandling og resultat av barn og ungdom i vekst, og voksne hvor veksten er avsluttet. Hos pasienter i vekst kan vi i stor grad påvirke og korrigere både bitt-, funksjon- og tannstillingsfeil.

Hos pasienter hvor veksten er avsluttet, er bitt- og funksjonsfeil ofte etablerte. Tannstillingen hos voksne derimot, kan vi i de aller fleste tilfeller behandle med gode resultater.

Voksenbehandling blir ofte en kompromissebehandling hvor pasientens opprinnelige bittfeil blir som den var, men man får rette tenner og et fint smil.

Voksne pasienter er alltid veldig fornøyde når de ser resultater ila behandlingen og angrer ikke på at de bestemte seg for kjeveortopedisk behandling.

Tilvenning og behandlingstid

Generelt erfarer vi at det tar litt lenger tid for voksne å venne seg til å ha tannregulering enn det gjør for barn og ungdom. Tenner flytter seg også generelt litt saktere hos voksne.

De ulike typer tannregulering har alle sine fordeler og utfordringer, og det som passer for én pasient, passer ikke nødvendigvis for en annen. Dette avhenger av jobbsituasjon, pasientens motivasjon og krav til «usynlighet».

All kjeveortopedisk behandling krever egeninnsats og behandlingstiden avhenger av hvor mye man ønsker eller trenger å korrigere

Kan voksne få refusjon fra HELFO for kjeveortopedisk behandling?

I noen tilfeller kan voksne over 20 år også få støtte til kjeveortopedisk behandling:

  • Bittfeilen er så alvorlig at det kreves både kjeveortopedisk behandling og kjevekirurgi (Ortognatisk kirurgi)
  • Medfødt manglende tannanlegg av fortenner eller flere enn 2 småjeksler, og lukene i tannrekken skal lukkes kjeveortopedisk eller i kombinasjon med protetisk behandling (krone/bro/implantat)
  • Pasienter med sjeldne medisinske sykdommer, definert etter en bestem «liste», som gis rett til refusjon for nødvendig tannbehandling.
  • Pasienter med tap av tenner pga tannskade (både med og uten godkjent yrkesskade) hvor kjeveortopedi alene eller i kombinasjon med protetiske behandling gir et tilfredsstillende resultat.
  • Rehabilitering ved tanntap og tannvandring som følge av Kronisk marginal periodontitt (tannkjøttsykdom)

For at pasienter over 20 år skal få refusjon fra HELFO for konsultasjon og kjeveortopedisk behandling, må en tannlege eller tannpleier skrive en HELFO henvisning. 

Usynlig tannregulering

Vanlig tannregulering

2 usynlige og 2 vanlige typer tannregulering voksne kan ha

Gjennomsiktig tannregulering

Vår mest populære, usynlige tannregulering er Invisalign™, som du kan ta av og på når du ønsker.

Skjult tannregulering

En skjult tannregulering som settes på baksiden av tennene. På klinikken bruker vi Incognito™

Tradisjonell tannregulering

Helt vanlig tannregulering i metall. Det er denne de fleste ser for seg når de hører "tannregulering".

Keramisk tannregulering

Hvit tannregulering i keramikk som gjør at de blir mindre fremtredene og blender bedre inn med tennene.

Behandlingsforløp hos voksne

All behandling er individuell og behandlingsforløpet vil derfor variere. 

1. Avtale om konsultasjonstime

Voksne pasienter trenger generelt ingen henvisning for å få time til konsultasjon. Men dersom du har en bittfeil som gir HELFO refusjon for voksne, trenger vi HELFO henvisning fra tannlegen/tannpleieren din.

Henvisningen sendes til oss fortrinnsvis per e-post med kontaktinformasjon; navn og telefonnummer. Den kan skannes el vedlegges som foto. Vi vil deretter sende deg en timeavtale for konsultasjon. Har du behov for å endre denne eller spørsmål, ta kontakt med oss på 22 32 11 00 eller per e-post til post@ismiletannregulering.no.

2. Konsultasjon – første besøk

Møt opp 10 min før timeavtalen. Det er nødvendig å fylle ut et skjema med helse- og personopplysninger. Ved behov blir det tatt røntgenbilde(r). Dersom du har nyere røntgenbilder kan du ta de med til konsultasjon. Ved konsultasjonen, ser kjeveortopeden på bitt og tannstilling, informerer om behandlingsbehov, hvilken type tannregulering som passer for deg og behandlingsplanen dersom dette er mulig uten videre undersøkelser. Du får også informasjon om kostnaden for behandlingen og om eventuelt berettiget refusjon/egenandel.

Før kjeveortopedisk behandling kan starte, må man være fri for karies (hull) og tannkjøttsykdom. Det må ikke ha gått mer enn 6 måneder siden siste undersøkelse hos allmenntannlege.

Konsultasjonen tar ca. 30 min og betales med kort. Vi setter aldri på tannregulering ved første besøk.

3. Røntgen, avstøp og bilder

Om det er klart for å starte behandling, må det utføres journalregistreringer (foto, studiemodeller og flere røntgenbilder for analyse). Kjeveortopeden trenger journalregistreringer for å lage behandlingsplanen. Journalregistreringene er også påkrevet dokumentasjon til det offentlige (HELFO), om du er berettiget refusjon.

Journalregistreringer tar ca. 45 minutter og betales med kort.

4. Behandlingsavtale blir sendt per e-post

Når kjeveortopeden har laget behandlings- og betalingsplanen, blir den sendt på e-post sammen med en timeavtale for behandlingsstart.

Der det er nødvendig å trekke tenner, sender kjeveortopeden henvisning til tannlegen din, som utfører dette.

5. Behandlingsstart

Typisk for de første timene vil være montering av fast apparatur ved vanlig regulering og Incognito™, eller utlevering av skinner og montering av attachments for Invisalign™.

Ved behov går vi gjennom behandlings- og betalingsavtalen som er sendt på e-post.

Behandlingsstart tar ca. 1 time.

6. Løpende kontroller ca. hver 6 uke

Det er vanlig at vi gjennomfører kontroller hver 4. til 8. uke. Det er som regel lengre intervaller i starten av behandlingen enn mot slutten. Vi kontrollerer, justerer, bytter strenger, buer, sjekker invisalign™ skinner samt kontrollerer tannpussen ila behandlingen.

Tidsbruk for løpende kontroller er avhengig av hva som evt. må gjøres. Typisk vil det ta ca. 15-45 min dersom ingen større endringer trengs.

7. Behandlingsavslutning

Når behandlingen er ferdig, fjernes reguleringen og tenner må stabiliseres. De to måter å stabilisere på er med fastmontert retainer(stabiliseringstråd) på baksiden av fortenner eller en avtagbar retainer (nattskinne), som ser ut som en Invisalignskinne, men uten aktivitet. Retainer (fast el avtagbar) må man ha så lenge man vil beholde oppnådd resultat. Der det er mulig, anbefaler vi en fastmontert retainer. Men avhengig av hvordan fortennene treffer hverandre ved sambitt, er det ikke alltid mulig.

Etter behandlingen er ferdig tar du kontakt med allmenntannlegen for en rutinesjekk.

8. Kontroller

Etter avsluttet behandling kaller vi inn til regelmessige kontroller hvor vi sjekker at tannstillingen er stabil og at retaineren (fast eller avtagbar) sitter slik den skal.