fbpx

Tannregulering for barn og ungdom På Ryen i Oslo

Alle er velkommen til konsultasjon hos oss på Ryen. Vi finner tannreguleringen som passer for deg.
Bestill timeSe priser

Hvorfor kjeveortopedisk behandling?

Faktorer som genetikk, tannutvikling/tannfrembrudd, funksjon/bruk av eget tyggeapparat, tungedysfunksjon og andre uvaner er noen årsaker til at kjeveforhold, bitt og tannstilling ikke utvikler seg som det skal. For å forebygge problemer med kjeveledd, tyggemuskler og tenner er det viktig at samspillet mellom disse er i balanse. Målet med kjeveortopedisk behandling er å etablere rett bitt, tilfredsstillende tyggefunksjon og et fint smil. Ca hvert tredje barn i Norge trenger tannregulering.

Når skal barnet ha tannregulering?

Kjeveortopedi er læren om ansiktets vekst og bittutvikling. Vi skiller mellom pasienter i vekst(barn/ungdom) og pasienter som er ferdig med vekst(voksne). De fleste bitt- og tannutviklingsfeil er lettest å behandle i en fase der ansiktet er i vekst og bevegelse fra naturens side. Det er derfor viktig at barnet ikke henvises for sent til spesialist. Dersom barnet ikke er klar for behandling ved første konsultasjon avtaler vi en ny tid for å følge opp tannvekslingen.

Ca. 7-10 år

Tidlig behandling

Tidlig behandling er for å korrigere bittfeil som er under utvikling. Eksempler på dette er underbitt, store overbitt, medfødt manglende fortenner, plassmangel for nye fortenner eller kryssbitt med for smal overkjeve. Tidlig behandling kombineres ofte med en behandling av en annen bittfeil ved et senere tidspunkt i en såkalt 2-fase behandling.

Ca. 10-13 år

Behandling i vekslingstannsettet / permanente tannsettet

Det er i denne perioden hvor de siste melketennene felles. Det er oftest i denne alderen vi setter i gang med fast tannregulering. Dette er en periode med mye vekst i ansiktet pga puberteten.

Ca. 14-18 år

Sen behandlingsstart

Hvilken alder tenner bryter frem varierer veldig. Sen tannutvikling fører til at man må vente på tenner før man kan starte. Noen store skeletale bittavvik som underbitt, overbitt og asymmetrier, må behandles i kombinasjon med kjevekirurgi. Pasienter som mangler mange tenner, må ofte ha implantater. Kjevekirurgi og innsetting av implantater kan ikke utføres før pasienten er ferdig med vekst (> 18 år). Dette er viktige faktorer for når kjeveortopedisk behandling kan starte. Det er derfor en del pasienter som må starte behandling senere enn gjennomsnittet.

Usynlig tannregulering

Vanlig tannregulering

2 usynlige og 2 vanlige typer tannregulering for barn og ungdom

Gjennomsiktig tannregulering

Vår mest populære, usynlige tannregulering er Invisalign™, som du kan ta av og på når du ønsker.

Skjult tannregulering

En skjult tannregulering som settes på baksiden av tennene. På klinikken bruker vi Incognito™

Tradisjonell tannregulering

Helt vanlig tannregulering i metall. Det er denne de fleste ser for seg når de hører "tannregulering".

Keramisk tannregulering

Hvit tannregulering i keramikk som gjør at de blir mindre fremtredene og blender bedre inn med tennene.

Behandlingsforløp for barn og ungdom

All behandling er individuell og behandlingsforløpet vil derfor variere. 

1. Henvisning fra tannhelsetjenesten og avtale om konsultasjonstime

Det er vanligvis tannlege eller tannpleier i den offentlige tannhelsetjenesten (skoletannlegen) som henviser pasienter til vurdering av kjeveortoped. Pasienter henvises typisk i alderen 8 til 12 år.

Henvisningen du/foresatte har mottatt sendes til oss fortrinnsvis per e-post med kontaktinformasjon; navn og telefonnummer. Den kan skannes el vedlegges som foto. Vi trenger henvisningen for å kunne sette opp en time til konsultasjon. Har du et ønske om hvilken kjeveortoped du vil gå til, eller har søsken som er under behandling her, er det fint om du nevner det i e-posten. Vi vil deretter sende dere en timeavtale for konsultasjon. Har du behov for å endre denne eller spørsmål, ta kontakt med oss på 22 32 11 00 eller per e-post til post@ismiletannregulering.no.

2. Konsultasjon – første besøk

For de som er under 18 år, må foresatte være med til den første konsultasjonen. Møt opp 10 min før timeavtalen. Først tar vi et oversiktsrøntgenbilde og dere må fylle ut et skjema med helse- og personopplysninger.

Ved konsultasjonen ser kjeveortopeden på bitt- og tannstilling, informerer om behandlingsbehov og behandlingsplan. I henhold til diagnosen, bestemmes størrelsen på refusjonen fra HELFO og dere for et kostnadsoverslag for behandlingen.

Dere vil få beskjed om det er klart for å starte med kjeveortopedisk behandling, eller om det er for tidlig i forhold til alder og melketenner. Noen ganger er det nødvendig å å trekke tenner. Enten for å sikre rett frembrudd av permanente tenner eller fordi det ikke er nok plass. Tanntrekking utføres av henvisende tannlege.

Konsultasjonen tar ca. 30 min og betales med kort. Vi setter aldri på tannregulering ved første besøk.

3. Røntgen, avstøp og bilder

Om det er klart til å starte behandling, må det utføres journalregistreringer (foto, avstøpning eller skanning til studiemodeller og flere røntgenbilder). Kjeveortopeden trenger journalregistreringer for å kunne lage behandlingsplanen. Journalregistreringene er også påkrevet dokumentasjon til HELFO, som gir refusjon for behandlingen.

Journalregistreringer tar ca. 30-45 minutter og betales med kort. 

4. Behandlingsavtale blir sendt per e-post

Når kjeveortopeden har laget behandlings- og betalingsplanen, blir den sendt på e-post sammen med en timeavtale for behandlingsstart.

5. Behandlingsstart

Typisk ved første behandlingsseanse vil være montering av ringer på 6-års jekslene, utlevering av nakkebøyle, gom/plate eller montering av vanlig tannregulering (reguleringsklosser og bue/streng).

Ved behov går vi gjennom behandlings- og betalingsavtalen som er sendt på e-post. Behandlingsavtalen må være signert av foresatte før behandlingen kan starte.

6. Løpende kontroller

Det er vanlig at vi gjennomfører kontroller hver 4. til 6. uke. Disse gangene kan pasienten komme alene uten foresatte. Vi kontrollerer, justerer, bytter buer, monterer div «tilleggsapparatur», samt kontrollerer tannpussen ila behandlingen.

Er foresatte med, ønsker vi at de sitter på venterommet mens vi behandler. Flere pasienter blir behandlet samtidig på klinikken vår, det blir derfor fort mange mennesker inne på behandlingsrommene. Vi gjør jobben vår best når vi kan holde på i ro og fred, og ha fokus på pasienten.

Foresatte som er med pga skyss, får selvfølgelig informasjon om hva vi har gjort. Om vi trenger å snakke med foresatte som ikke er med, ber vi de bli med neste gang eller så ringer vi hjem for informasjon. Vi vil selvfølgelig alltid svare på spørsmål fra foresatte som har spørsmål. 

Tidsbruk for løpende kontroller er avhengig av hva som evt. må gjøres. Typisk vil det ta ca. 15-30 min.

7. Behandlingsavslutning

På slutten av behandlingen fjerner vi tannreguleringen og limer på små stabiliseringstråder (retainer) på baksiden av fortennene for å sikre at bittet er stabilt.  Retaineren synes ikke og aksepteres raskt av pasienten. Disse skal bli stående i minimum 5 år eller så lenge man med sikkerhet ønsker å opprettholde fortannstillingen. I tillegg utleveres en stabiliseringsskinne (gom) som skal brukes om natten i ca 2 år. 

Etter behandlingen er ferdig tar du kontakt med tannhelsetjenesten for en rutinesjekk. 

8. Kontroller

Etter avsluttet behandling kaller vi inn til 6 kontroller fordelt over en periode på 3 år. Ved kontrollene sjekker vi at tannstillingen er stabil, og at retaineren sitter slik den skal.