fbpx

Hvordan foregår behandlingen med Invisalign

av jun 26, 2019

Pasienter spør ofte om Invisalign™

Vi har mange pasienter på konsultasjon som lurer på hvordan kjeveortopedisk behandling med Invisalign™ foregår og hvordan man kommer i gang. I tillegg til informasjonen på hjemmesiden vår, vil jeg gi en litt mer detaljert beskrivelse til deg som lurer på det samme.

Konsultasjon gir svar på om Invisalign™ passer for deg

For at vi skal kunne si om Invisalign™ tannregulering passer for deg, må du komme til en konsultasjon. Det gis informasjon om din bitt- og tannstillingsfeil, en behandlingsplan om det er mulig der og da, samt et kostnadsoverslag.

Om du ønsker å starte behandling med Invisalign™, trenger vi forut behandlingsstart journalregistreringer. Det er foto, studiemodeller og røntgen, slik at vi kan gjøre en grundig analyse for behandlingsplanlegging. Journalregistreringer er dessuten nødvendig dokumentasjon.

Digital fremstilling

Fremstillingen av Invisalign er digital. Begge kjever og sambitt skannes med en digital skanner. Det fremstilles en Clincheck, som er en virtuell 3D animasjon av din tannforflytning og behandlingsplanen bestemt av kjeveortopeden. I Clincheck´en kan man se antall skinner, tannforflytningsmønster, «attachments», emaljereduksjon(IPR), tanntrekking, og strikkefester. Kjeveortopeden har ansvaret for at Clincheck samsvarer med behandlingsplanen og behandlingsmålet.

Time hver 4.–6. uke

Det er vanlig med timeintervaller hos oss hver 4.-6. uke. Da utføres montering av «attachments», emaljereduksjon(IPR), kontroller og utlevering av flere skinner. Behandlingsseansene med Invisalign™ er korte ved kontroller, og litt lengre når man monterer attachments eller utfører IPR. Jobben ligger i arbeidet med planleggingen kjeveortopeden gjør under utviklingen av clincheck og at du som pasient bruker skinnene dine som forskrevet.

Nye skinner bestilles om noe går galt

Om du ila behandlingen opplever en skinne som ikke passer, mister en skinne eller ved uhell ødelegger en/flere skinner, bestilles nye fra Invisalign™. Om tannforflytning ikke går som planlagt iht Clincheck, skannes du på nytt og nye skinner fremstilles. Det er også vanlig å måtte ha en eller to tilleggsrunder med nye skinner etter første sett. 3D planlegging er ikke ensbetydende med individuell biologisk tannforflytning og finkorrigeringer MÅ til for å nå behandlingsmålet. Dette kalles «refinement».

Etter behandling må man stabilisere tennene

Tannstillingen endrer seg generelt hele livet. Etter endt behandling med tannregulering, må tenner stabiliseres/retensjon. De to måter å stabilisere på er med en fastmontert retainer(stabiliseringstråd) på baksiden av fortenner eller en avtagbar retainer (nattskinne), som ser ut som en Invisalignskinne, men uten aktivitet. Retainer (fast el avtagbar) må du ha så lenge du vil beholde oppnådd resultat. Der det er mulig, anbefaler vi en fastmontert retainer. Men avhengig av hvordan fortennene treffer hverandre ved sambitt, er det ikke alltid mulig.

Retensjonskontroller

Etter at behandlingen er ferdig, følger vi deg opp med retensjonskontroller. Kontrollene er tettere kort tid etter behandlingen er avsluttet, for så at tiden i mellom øker etter hvert som vi ser at alt er som det skal med tennene dine.

Invisalign™ er et moderne og teknologisk verktøy for å regulere tenner. Det gir veldig gode resultater der det egner seg. Jeg vil likevel understreke at avtagbar skinnebehandling KUN virker om du har de på tennene din! Det er altså du og jeg i samarbeid som når målet.

Mvh Line Minster, kjeveortoped