NYTTIG INFO

NYTTIG INFO

Vonde tenner

Noen timer etter montering av regulering eller bytting av bue/streng, begynner tennene å flytte på seg og det er da vanlig at tennene blir tyggeømme og «verker».  Hvor vondt det er og hvor lenge det varer, er forskjellig fra person til person. Fra 2-6 dager er vanlig. Dette avtar etter hvert. Ila behandlingen kan også en og annen tann plutselig bli øm og vond. Dette betyr ikke at noe er galt, og går over av seg selv. For å få i deg mat når tennene er vonde, bør du spise myk mat som f.eks grøt, suppe, potetmos, nudler og yoghurt.  Ved veldig vondt som gjør at du ikke får sove eller orker å gå på skole/jobb, kan du ta smertestillende slik som Paracet etter anvisning på pakningsvedlegget. 


Løs kloss (bracket)

Er du uheldig og løsner en «reguleringskloss» (bracket), ta vare på den om den løsner fra buen og ta kontakt med oss for å montere den på nytt. Snurrer bracketen rundt på buen, kan du legge på litt voks for å «holde den i ro». Er du tidlig i behandlingsforløpet og det er under en uke til du har time hos oss, trenger du ikke komme om den ikke plager deg. Er det imidlertid kort tid til du skal fjerne reguleringen, må du ta kontakt med oss snarest.


Løs tube (bakre feste)

Løsner det bakerste feste (tuben) på reguleringen, og irriterer i kinnet/tannkjøttet, kan du klippe den av med saks eller liten avbitertang. Ikke kast tuben. Ta kontakt med oss for å montere den på nytt. Er du tidlig i behandlingsforløpet og det er under en uke til du har time hos oss, trenger du ikke komme om den ikke plager deg. Er det imidlertid kort tid til du skal fjerne reguleringen, må du ta kontakt med oss snarest.


Løst bånd

Løsner ringen som sitter festet på jekslene, kan du klippe buen/strengen og fjerne båndet om det irriterer deg. Ikke kast båndet. Bruker du nakkebøyle eller strikker til båndene, stopper du med dette til vi har fått montert båndet på igjen. Ta kontakt med oss så vi kan montere båndet på nytt. Husk å ta med nakkebøylen for justering/tilpasning.


Bue som stikker i kinnet

Forsøk å skyve buen på plass eller stikk den inn i tuben igjen med en pinsett. Får du det ikke til kan du forsøke å dekke til med voks. Alternativt klipper du bort den stikkende enden med en saks eller liten avbitertang.


Sår i kinn eller leppe pga tannreguleringen

Reguleringen kan gi «gnagesår» i leppe og kinn fordi det er nytt og skarpt. Legg voks på reguleringen der du har fått sår. Dette gir en mykere overflate som lindrer mot den såre slimhinnen. Etter hvert blir slimhinnen «herdet» og såret gror. Slike «gnagesår» kan komme og gå ila behandlingen. Ha alltid voks med deg, særlig på reise/ferie og bruk voks etter behov. Det faller lett av ved spising eller tannpuss og er ikke farlig å svelge. Har du glemt voksen eller er tom, kan sukkerfri tyggis uten sterk smak, hjelpe som «nødløsning».

Er du ofte plaget med sår pga reguleringen, er en vanlig årsak at man ofte strammer leppene rundt reguleringen eller stadig forsøker å skjule reguleringen når man smiler. Pass på å slappe av i leppemuskulaturen.


Vondt og/eller blødende tannkjøtt

Når plakk og matrester blir liggende i tannkjøttkanten i flere dager, vil bakterier føre til en infeksjon med hevelse, blødning og smerter. Noen ganger kan dette føre til tannbyll, med puss og kraftige smerter. Grundig rengjøring av tenner og tannkjøtt med tannbørste/solobørste vil reversere dette selv om det gjør vondt å pusse og det blør mye. Bruk gjerne Corsodyl gel (få i stedet for tannkrem ved tannpuss 2x daglig i 5 dgr


Ødelagt plate, gum eller stabiliseringsskinne

Ta kontakt med oss så snart som mulig for vurdering om det skal fremstilles en ny. Om det er mulig, bruker du platen/gommen/skinnen som foreskrevet frem til du får time hos oss. Husk å ta dem med til timen din.


Løs stabiliseringstråd (retainer)

Om retaineren i overkjeven løsner, bruk stabiliseringsskinnen din hele tiden til du får retaineren relimt hos kjeveortoped/tannlege. Stabiliseringsskinnen vil fungere som en «back up» og holder tennene på plass. IKKE kast den løse retaineren, men ta den med til kjeveortopeden.


Fastmonterte fjærer (Forsus apparatur)

Forsusfjærene er montert til overkjeven med klips til ringene på jekslene, og fastklemte metallpinner til buen/reguleringen i underkjeven. Fjær og metallpinne går i hverandre som et «stempel» og kan med letthet remonteres og tas fra hverandre. Begge deler sitter likevel fast i hver sin kjeve. 

Om en metallpinne eller fjær løsner fra festet sitt og henger/stikker ut i munnen, er det lettest å bruke en avbitertang og klippe bort både fjær og metallpinne så nært reguleringen som mulig, slik at det er mulig å bevege munnen og spise uten å tygge på pinne/fjær. NB! Klipp/fjern alltid Forsus apparaturen på begge sider om noe skjer. Ellers vil bittet bli skjevt.

Ved sår i kinnet pga Forsus apparatur, legg en ½ fuktet bomullpad (en slik man bruker til å fjerne sminke med) mellom apparatur og kinnet så mye som mulig, unntatt når du sover, så vil såret få anledning til å gro.

Vil du vite mer om priser og behandlinger eller bestille time?

Vi svarer på alt om tannregulering, og vi har kort ventetid på ny time.

iSmile Tannregulering AS


Kontakt oss/bestill konsultasjon
post@ismiletannregulering.no
22 32 11 00

Telefontider
Man-tir-tor  08:00-16:00
Onsdag 08:00-18:00
Fredag  08:00-14:00